گيرکردن آسانسور
آسانسور یک وسیله است و همه وسیلهها روزی با نقص روبهرو شده یا خراب میشوند. اما این موضوع زمانی مشکلآفرین است که این نقص هنگام حضور افراد در داخل آسانسور رخ دهد. گیر کردن در آسانسور شاید کابوس بسیاری از ما باشد. به خصوص که ممکن است داستانهای عجیب و غریبی هم در این مورد خوانده یا شنیده باشیم.در این مطلب میخواهیم تمامی زوایای این اتفاق را با هم بررسی کرده و بر این ترس غلبه کنیم.
گیر کردن آسانسورها رایجترین نقصی است که از آنها دیده میشود، اما خودِ گیر کردن نقص اصلی نیست. در واقع زمانی که اخلالی در سیستم حرکتیِ آسانسور به وجود میآید ترمزش فعال شده و کابین آسانسور را در موقعیت فعلیاش نگه میدارد.
پس گیر کردن آسانسور به نوعی واکنش سیستم برای حفاظت از سرنشینان کابین در مقابل اخلال در سیستم محرک آسانسور است.
اما این اخلال به سه دلیل عمده اتفاق میافتد:
قطع شدن ناگهانی برق: این اتفاق میتواند به خاطر اخلال در خدمات شرکت برق، خطای انسانی یا بلایای طبیعی رخ دهد.
استفاده نادرست از آسانسور: زمانی که مسافران سیستم الکتریکی یا مکانیکی آسانسور را به طریقی دستکاری میکنند، مثلا بیش از ظرفیت آسانسور سوارش میشوند یا در را به زور باز نگه میدارند و مواردی از این دست میتواند منجر به اخلال در سیستم آسانسور و متوقف شدن آن شود.
نقص مکانیکی و الکتریکی: آسانسور مانند هر وسیله الکتریکی و مکانیکی ممکن است با نقص روبهرو شود که اگر این اتفاق حین خدمترسانی رخ دهد برای جلوگیری از اتفاقات ناگوار کابین متوقف میشود.
اگر گیر کردن آسانسور به خاطر قطع شدن ناگهانی برق باشد و آسانسور شما به سیستم برق اضطراری مجهز باشد هیچ جای نگرانی نیست. چون آسانسور از برق اضطراری استفاده کرده و شما را در اولین طبقه پیاده میکند. بنابراین اگر قصد ساخت آپارتمان دارید، هنگام خرید آسانسور میتوانید مجهز بودن به سیستم برق اضطراری را به عنوان یک معیار در نظر بگیرید.
در مورد ظرفیت آسانسور هم ذکر یک نکته ضروری است. در محاسبات و طراحی آسانسورها وزن هر انسان را معادل 75 کیلوگرم در نظر میگیرند. پس اگر در آسانسور به جای ظرفیت مجاز تعداد افراد مجاز نوشته شده بود میتوانید با ضرب آن در عدد 75 وزن مجاز را محاسبه کنید. سعی کنید هرگز بیش از ظرفیت مجاز آسانسور را پر نکنید.
گیر کردن در آسانسور بیشک تجربهای دلهرهآور است. حبس شدن در اتاقکی کوچک در میان زمین و هوا میتواند هر انسانی را وحشتزده کند. اما مهمترین نکته هنگام گیر کردن درآسانسور این است که خونسردی خود را حفظ کنید. البته این توصیهای بی پایه و اساس نیست، زیرا وقتی که در آسانسور گیر کردهاید چیزی برای ترسیدن وجود ندارد.
میترسید اکسیژن تمام شود و خفه شوید؟ ترستان بیهوده است. دیوارهای کابین آسانسور در مقابل هوا به طور کامل ایزوله نیست. این یعنی که هوا مطمئنا راهش را به کابین پیدا میکند و هرگز با مشکل کمبود اکسیژن روبهرو نمیشوید.در هنگام گیر کردن آسانسور میترسید کابین سقوط کند؟ باز هم ترستان بیهوده است. سیستم ترمز اضطراری آسانسور سیستمی مکانیکی است و از کار نخواهد افتاد. سیم بکسلهایی که جابهجایی آسانسور را امکانپذیر میکنند نیز بسیار محکم هستند. هنگام طراحی این سیمها ضرایب اطمینان بالایی برایشان در نظر گرفته میشود و امکان پاره شدنشان چیزی نزدیک به صفر است.
میترسید چراغهای کابین خاموش شوند؟ باز هم نیازی به ترس نیست. سیستم روشنایی اکثر آسانسورها موقع گیر کردن نیز همچنان کار میکند، حتی اگر جریان برق قطع شده باشد. پس آرامش خودتان را حفظ کنید.
در هنگام گیر کردن آسانسور اگر افراد دیگری هم در آسانسور با شما هستند و ترسیدهاند، با دلیل و منطق آرامشان کنید. قدم بعدی هنگام گیر کردن آسانسور ارتباط با افراد خارج از کابین است. بعضی از آسانسورها تلفن اضطراری دارند و میتوانید از آن استفاده کنید.بقیه آسانسورها زنگ خطر دارند که با فشردن آن در کل ساختمان صدای زنگ پیچیده و اهالی را مطلع میکند.
اما اگر هیچکدام آنها کار نکرد میتوانید دست به دامن تلفن همراهتان شوید. اگر هم تلفنتان آنتن نمیداد سعی کنید داد بزنید و به در بکوبید تا کسی صدایتان را بشنود.در هنگام گیر کردن آسانسور وقتی که توانستید با کسی ارتباط برقرار کنید باید وضعیت خودتان را به او اطلاع دهید. بگویید چند نفر در کابین هستند، بین کدام طبقات گیر کردهاید و آیا کسی از افرادِ گیر کرده بیماری قلبی دارد یا خیر.
گیر کردن آسانسور میتواند به دلایلی مختلف از جمله قطع برق، نقص مکانیکی یا الکتریکی و یا استفاده نادرست رخ دهد.مهمترین مسئله هنگام گیر کردن در آسانسور حفظ آرامش است. آسانسور نه سقوط میکند و نه اکسیژن کابین تمام میشود.باید سعی کنید به طریقی اهالی ساختمان را از گیر کردن خودتان در آسانسور مطلع کنید.
اگر بیرون از آسانسور هستید و کسی داخل آسانسور گیر کرده در صورتی که کابین هم تراز با طبقه است به کمک کلید اضطراری در کابین را باز کنید. در غیر این صورت به آتشنشانی زنگ بزنید.حین آتشسوزی و بلافاصله بعد از زلزله از آسانسور استفاده نکنید.بازرسیهای ماهانه تجهیزات آسانسور توسط تعمیرکار و بازرسان ذیصلاح را جدی بگیرید.